På tide med svensk rusreform
Christine Wallmofeldt (36) er mamma, sosionom, forfatter og nyvalgt leder av Foreningen Tryggere Ruspolitikk i Sverige. Hun mener at rusdebatten er i ferd med å ta seg opp i vårt naboland, og gleder seg over fremgangen vi har hatt i Norge.
Gratulerer som ny leder av vår søsterforening i Sverige! Hvorfor valgte du å engasjere deg i ruspolitikk? Som socionom har jag erfarenhet av att möta människor som fallit mellan stolarna eller som inte passar in lika enkelt i samhället. Dessa personer behöver extra stöd, dels för att må bra i sina liv men också för att deras barn ska få bästa möjliga framtid. När jag själv fick barn så blev frågan om narkotika mer aktuell för mig. Om ett av mina barn testar droger någon gång eller får problem med rusmedel vill jag kunna erbjuda stöd från samhället och inte en begränsad framtid i form av lagbrott och stigmatisering.
Hvorfor er det behov for en ny ruspolitikk i Sverige? Sverige behöver en ny narkotikapolitik framför allt för att kriminalisering inte hjälper människor. Alla kostnader som går till domstol och polis bör läggas på behandling. Människor som använder rusmedel bör inte lagföras eftersom deras möjligheter till arbete försämras med en prick i registret. Det kan handla om en fullt fungerande människa som festat någon helg med ett annat preparat än alkohol, men som har möjlighet att bli en starkt bidragande person till samhället. Det blir med lagföringen inte bara en förlust för individen utan också för samhället i stort.
Sverige er et progressivt og moderne land som tar vare på de svakeste i samfunnet, men når man diskuterer deres måte å møte mennesker med rusproblemer blir Sverige av flere beskrevet som et U-land. Dere fastholder en nulltoleranse, flere mener at stigma er en god ting og nesten ingen politikere vil diskutere evidensen bak politikken som føres. Hvorfor henger Sverige så langt bak på dette området?
Det är en komplex fråga med ett lapptäcke av svar. En av pusselbitarna är att alla samhällen är kollektiva och bygger på gamla och märkliga förhållningssätt för att svetsa oss samman som grupp. Ofta är dessa livsregler sprungna ur religion och andra uråldriga traditioner. Sverige har länge varit ett land utan Gud och långt tillbaka har vi haft en tillåtande protestantisk religion. Staten har i avsaknad av en Gud klivit in som vår fader med sina egna moraliska tillbud och en av Sveriges budord har varit att narkotika är ondska och de som brukar ska straffas. Men som alla andra onyanserade påfund vattnas detta ur med tiden och debatten är därför sen i Sverige - men på gång.
Hva mener FTR Sverige om myndighetenes håndtering av rusavhengige under Koronakrisen?
Samtlig vårdpersonal har gjort sitt bästa för att prioritera patienter och myndigheter har tvingats rangordna de avdelningar som har varit i störst behov av akut hjälp. Det har betytt att viss verksamhet har bromsat in, blivit vilande och i vissa fall varit bristfällig. Detta på grund av att personal behövts på avdelningar mer belastade av coronaepedemin. Avdelningar som hanterar substitutbehandlingar har också, precis som alla andra, haft för lite tillgång till materiel.
Hvordan jobber dere i FTR nå som det er koronatid?Vi har alltid varit landsövergripande vilket gjorde det lätt för oss att kommunicera över nätet då det varit naturligt för oss sedan start.
Hva gjør du når du ikke jobber frivillig som styreleder av FTR i Sverige?
Jag har precis avslutat en 10 åring anställning inom socialtjänsten och arbetar nu i en samordnande position på barn och ungdomspsykiatrins forskningsenhet. Eftersom min största kärlek i livet (förutom mina barn) är litteraturen så gör jag mitt bästa att färdigställa ännu en skönlitterär bok.
Har det skjedd noen positive endringer i svensk ruspolitikk de siste årene?
Verkligen! Debatten i tidningar har varit het. Den avstannade med Corona, men vi får inte glömma att det inte har gått att nämna narkotika i en andemening som inte utmynnar i nolltolerans tidigare i Sverige. 2020 har varit ett ljust år för nyanseringen och problematiseringen av rusbruk i Sverige. Forskare, poliser och politiker har tagit ton vilket är både modigt och nödvändigt.
Hvordan kan vi hjelpe dere med den svenske rusreformen fra Norge?
Stöd, dela med er av erfarenheter. Tips, trix. Gärna vara mer aktiva med oss online. Hjälpa oss knyta kontakter med organ som kan hjälpa oss med finansiering. Men med alla dessa önskemål vill jag också passa på att säga tack för allt ni gjort!