Undersøkelse av rekkevidde og effekter av informasjonen på Rusopplysningen.no 2022

Tryggere Ruspolitikks årlige publikumsundersøkelse 2022

Ønsker du tilgang til dataene fra denne undersøkelsen til et forskningsprosjekt, eventuelt sammen med data fra 2020 og 2021? Kontakt fagansvarlig Dagfinn Hessen Paust på dagfinn.hessen@rusreform.no.

Om undersøkelsen

Foreningen Tryggere Ruspolitikk driver siden Rusopplysningen.no, der man informerer om ulike rusmidler, deres risikoprofil og effekt. Et av målene med informasjonsarbeidet er å forebygge skader forbundet med rusmiddelbruk, ved at folk får bedre kjennskap til rusmidlenes risiko og hvordan begrense denne.

For å undersøke hvilken motivasjon folk hadde for å oppsøke Rusopplysningen.no, og hva som var effekten av informasjonen på nettsiden, gjennomførte vi en spørreundersøkelse blant de besøkende på siden. Etter man hadde tilbragt noe tid på rusopplysningen.no fikk de besøkende opp en tekstboks der de ble bedt om å svare på en kort spørreundersøkelse, med lenke til undersøkelsen. Undersøkelsen hadde totalt 17 spørsmål, der enkelte av spørsmålene kun var tilgjengelige avhengig av hva man svarte på tidligere spørsmål. 

Undersøkelsen ble opprettet 26. september 2022. Da undersøkelsen ble stengt 17. desember 2022 hadde vi fått inn 1542 svar. Til sammenligning fikk den tilsvarende undersøkelsen for 2021 inn 938 svar. Undersøkelsen hadde en gjennomføringsprosent på 83% og gjennomsnittlig svartid var på 3 minutter.


Demografi

Kjønn

Respondentene er jevnt fordelt på kjønn menn: 52 % svarte at de identifiserte seg som menn. 34 personer oppga “ikke-binær” eller “annet” som kjønnet de identifiserte seg med. De resterende respondentene er kvinner. Dette anser vi som en balansert kjønnsfordeling.


Alder

De fleste som besvarte undersøkelsen er unge, med 28 % som svarte at de var mellom 18-24 år, og 22 % som svarte at de var mellom 25-34 år.

På tross av at det første som kommer opp når man oppsøker Rusopplysningen.no er et spørsmål om man er over 20 år, svarte 13 % at de var under 18 år. Da dette er en gruppe som er særlig sårbare for å få problemer forbundet med rusmiddelbruken, vil det være relevant å se nærmere på denne gruppen. Denne gruppen kan overlappe med de 70 personene som oppga at de brukte siden som en del av en skoleoppgave om rusmidler, men det er over dobbelt så mange som oppgir at de er under 18 år som de som sier de skriver oppgave.


Jobbstatus

De aller fleste som oppsøker siden er enten studenter (31 %) eller heltidsansatte (41 %). Cirka 10 % av respondentene er arbeidsledige eller uføretrygdet.


Rusmiddelbruk

Like store grupper svarte at de hadde benyttet et ulovlig rusmiddel i løpet av den siste uken (502 stykker), som oppga at de aldri hadde brukt et ulovlig rusmiddel (505 stykker). De resterende respondentene fordeler seg nokså likt på de andre gruppene. Storforbrukere virker derfor til å være overrepresentert i undersøkelsen, samtidig som en del oppsøker siden uten selv å ha erfaring med ulovlige rusmidler.

Den høye andelen som oppga å ha brukt et ulovlig rusmiddel for mindre enn en uke siden. Slik det ble påpekt i den forrige rapporten, kan dette enten skyldes at de som oppsøker Rusopplysningen.no bruker ulovlige rusmidler relativt hyppig, men også være en indikator på at man oppsøker nettsiden for å lese seg opp på en rusmiddel man nylig har prøvd.

I likhet med det som var tilfellet for den forrige undersøkelsen, var det imidlertid en ganske stor andel (50 %) av dem som oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel for første gang som oppga å ha brukt et ulovlig rusmiddel for mindre enn en uke siden. Dette styrker hypotesen om at de som oppsøker Rusopplysningen.no bruker ulovlige rusmidler ganske hyppig.


Hvordan de kom over siden OG OPPLEVELSE AV DEN

De aller fleste (65 %) hadde fått vite om Rusopplysningen.no ved at den dukket opp som et søkeresultat i søkemotoren. En tredjedel innenfor denne gruppen oppga at de gjorde det av “ren nysgjerrighet”, som kan tyde på at rusopplysningen.no også blir brukt som et rent oppslagsverk. Hele 79% oppga at de opplevde innholdet som “svært troverdig”. Kun 18 personer oppga at de opplevde siden som lite eller svært lite troverdig.


Hvilken informasjon oppsøkte folk?

Respondentene oppga størst interesse for å lese artiklene om MDMA, cannabis, fleinsopp, ketamin, kokain og LSD. Enda flere enn i fjor (39%) oppgir at de var interessert i å lese artikkelen om ketamin. Dette kan muligens ha sammenheng med mer medieomtale om bruk av ketamin i depresjonsbehandling de siste årene.

De mest populære artiklene om rusbruk generelt handlet om avhengighet og kombinering av rusmiddelbruk. Dette kan henge sammen med at 20% oppgir at de søker informasjon på bakgrunn av et familiemedlem eller barn de mistenker eller vet at bruker ulovlige rusmidler.

67 % av respondentene oppga at de søkte informasjon om effekten av ulike rusmidler, som kan ha mange ulike grunner. Samtidig er det en betydelig andel som oppgir at de ønsker å undersøke risikoen ved, doseringen av, forhåndsregler ved og interaksjoner mellom ulike rusmidler, altså nødvendig informasjon for å oppnå risikoreduksjon ved eget eller andres bruk. 20% forteller at de søker informasjon om hvordan å ta vare på noen som har fått en uheldig reaksjon etter å ha tatt et rusmiddel.


EnDRING AV ADFERD I FORBINDELSE MED BRUK AV SIDEN

63 % forteller at deres planer om rusmiddelbruk var “uendret” etter besøket. 22% sier at de hadde blitt mer interessert i enkelte rusmidler, men mindre interessert i andre. 11% sier de har blitt mindre interessert i å bruke et rusmiddel. Kun 5% oppgir at de har blitt mer interessert i å bruke et rusmiddel.

Rundt en tredjedel av respondentene (38 %) oppga at de ikke ville gjøre noe annerledes i forbindelse med rusbruken sin (som kan være de mer erfarne brukerne), mens 27 % oppga at de ville redusere dosen, og 24 % at de ville redusere hyppigheten. Nesten 12 % svarer at de vil la være å bruke et rusmiddel etter å ha lest på Rusopplysningen.no.

Totalt taler dette for at siden fungerer forebyggende og skadereduserende. Ettersom 1/4 av de som besøke siden vurderer å benytte et rusmiddel for første gang, er det positivt at såpass mange rapporterer å ta forhåndsregler de ellers ikke ville tatt.


UTVALGTE TILBAKEMELDINGER PÅ EFFEKTEN AV RUSOPPLYSNINGEN.NO

Jeg har blitt mindre interessert i alkohol. Man har blitt hjernevaska til å tro at alkohol ikke er så farlig siden det er lovlig, men det er jo det motsatte som er sant
Veldig oversiktlig og nyttig informasjon, veldig bra at man får såpass mye informasjon for og minske risikoen av uønskede hendelser da mange uansett ruser seg men da vet man forhåndsregler og hvor mye man bør ta